SEO onder de loep

In de tijd dat de zoekmachines nog in de kinderschoenen stonden kregen de gebruikers nog nauwelijks aandacht. Er was nog een gebrek aan verfijning in de gebruikte algoritmes. Toendertijd konden SEO specialisten nog vrijelijk technieken toepassen die absoluut niet dienstbaar zijn aan het publiek. 

Deze praktijk bestaat nog steeds en wordt Black Hat SEO genoemd. Het is een vorm van valsspelen waarbij er gebruik wordt gemaakt van misleidende tactieken, met als bedoeling om hoger in de ranking te komen. Dit ten koste van de dienstbaarheid aan het publiek.

Gebruiksvriendelijk

De zoekmachines staan echter niet meer in de kinderschoenen en ook de ethiek is verder ontwikkeld. De gebruiker staat centraal en alles binnen bijvoorbeeld Google is er op gericht om vervelende zoekervaringen te voorkomen. Alles wat niet relevant is aan aangeboden content wordt daarom onder de loep genomen.

Zoekmachines hebben onderling concurrentie, alhoewel Google nog steeds het meest gebruikt wordt. De gebruikers meten daarom de meest relevante informatie krijgen wanneer ze een zoekterm intoetsen. Er zijn zoekrobots ontwikkeld die websites en hun content onderzoeken op relevantie. Dit gebeurt ook met de backlinks. 

Maatregelen

Wanneer er wordt afgeweken van de richtlijnen van de zoekmachines, dan kan je website naar beneden duikelen of zelfs verwijderd worden. Er wordt voornamelijk gekeken naar zaken zoals keyword stuffing, cloaking, povere kwaliteit van de content en betaalde links.

Key word stuffing wil zeggen dat er veel irrelevante informatie wordt verstrekt, waarbij er niets wordt toegevoegd aan de inhoud. Het kan ook een veelvuldige herhaling van zoekwoorden zijn waardoor de content onnatuurlijk overkomt. 

Cloaking houdt in dat er aan de zoekmachine een andere content wordt laten zien dan aan de zoeker. Dit zijn de zogeheten spamwebsites. Hiermee wordt niet bedoeld dat je de website aanpast om deze toegankelijker te maken voor gebruik op smartphones. Wanneer het waarde toevoegt voor de gebruiker dan is het toegestaan.

Povere content

Onder povere kwaliteit van de content wordt o.a. gekopieerde teksten bedoeld, die zijn overgenomen van andere websites. Het gebruik van onzichtbare zoekwoorden valt hier eveneens onder. De  “bait and switch” techniek waarbij op een goed scorende pagina de content wordt vervangen waardoor de gebruiker weer niet de informatie krijgt die er gezocht wordt, valt eveneens onder de noemer misleidend.

De betaalde links vormen een grijs gebied. Er bestaan zogenaamde linkfarms met als enige bedoeling om zo gemakkelijk  mogelijk te scoren; deze zijn echter gemakkelijk te vinden zijn door de zoekmachine. De beste methode voor duurzame groei is die van de natuurlijke linkbuilding.

Hierbij houd je in het achterhoofd dat de gebruiker bediend moet worden, dat is de basis van een gezonde linkbuilding strategie. Je neemt dan niet alleen je publiek serieus, maar ook voornamelijk je eigen product. Dit streven wordt door Google zeer gewaardeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *